Ik wil klant zijn, geen slaper

Hoezo moet je elk jaar overstappen om niet te veel te betalen?

Maandag 31 juli 2017

Niet-overstappers worden slapend arm stelt de Volkskrant

Dat je veel geld kunt besparen door over te stappen van energieleverancier is de meeste mensen intussen wel duidelijk. De Volkskrant kopte afgelopen week: “Overstappen is profiteren, niet-overstappers worden slapend arm”. Volgens de ACM is ongeveer 70% van alle Nederlanders de afgelopen jaren tenminste één keer overgestapt. Dat je eigenlijk elk jaar opnieuw over moet stappen om niet te veel te betalen, weten veel mensen niet. En als je het al weet, heb je helemaal geen zin om het elk jaar weer uit te zoeken of vergeet je het gewoon.

Energieleveranciers weten precies hoe hun klanten in elkaar zitten en noemen hun niet-switchende klanten oneerbiedig ‘slapers’. En daar profiteren de meeste energiemaatschappijen van. Sterker nog: daar leven ze van. Sommige energieleveranciers verhogen na afloop van het eerste jaar de energietarieven met wel 50%! Niet het soort relatie dat je wilt hebben met een bedrijf.

Trouwe klanten betalen indirect de bonussen

Je let even niet op en prompt betaal je euro’s per maand meer. Wat niet iedereen opvalt, omdat je maandbedrag ook kan veranderen door bijvoorbeeld een strenge winter of stijgende belastingtarieven. De werkelijkheid is dat jij de bonus terugbetaald en vervolgens de bonus van een nieuwe klant. Niet alleen bij de traditionele energiemaatschappijen of prijsvechters, ook groene nieuwkomers als Qurrent en Vandebron nemen de streken van Nuon en Essent zonder scrupules over.

Dat kan toch ook anders vindt Independer

Gelukkig zijn er ook bedrijven die het anders aanpakken. Die tegen de stroom in bijdragen aan een eerlijker systeem en ook blijvende klanten een faire prijs willen laten betalen. Zo pleit Independer ervoor om de huidige kortingen voor nieuwe klanten in te zetten om tarieven voor alle klanten te verlagen. Met als extra voordeel dat het dan eenvoudiger wordt verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken.

Vrijopnaam gaat voor duurzaam én zelf opwekken voor iedereen

Anders is ook de manier waarop nieuwkomer Vrijopnaam zich opstelt en haar prijzen bepaalt. Zij doet als een van de weinige energieleveranciers niet mee aan het ondoorzichtige circus van welkomstkortingen en actietarieven. Zij levert 100% Nederlandse zonne-energie tegen inkoopprijs, zonder winstmarge. Met een unieke extra optie: je kunt zonnepanelen kopen in een zonnepark van Vrijopnaam en zo zelf stroom opwekken ‘op afstand’. Daarmee betaal je nog minder voor je stroom.

Vrijopnaam richt zich op verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening met haar zonneparken en door duurzame relaties aan te gaan met haar klanten. Dat zij graag langdurige relaties aangaat met haar klanten, wil niet zeggen dat je als klant vastzit. Integendeel: Vrijopnaam is een van de weinige die geen boetes rekent voor vroegtijdig vertrek en zonnepanelen kun je te allen tijde terug verkopen voor een fair bedrag aan Vrijopnaam.

Welterusten.