Waar gaat je vraag over?

Slimme vragen van de week

De hoogte van de terugleveringskosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je teruglevert. Het totaal aantal kWh dat in de notaperiode is teruggeleverd, bepaalt in welke schaal je valt. Iedere schaal kent een vast bedrag per dag, variërend tussen € 0,00 tot € 1,80 per dag. Je vindt de bedragen op je tariefblad in de Vrijopnaam-app en op de website.

De vergoeding die je krijgt voor de opbrengst van je Paneelopnaam is gekoppeld aan de leveringsprijs van een variabel (stroom)contract. De prijs van je opgewekte kWh via een Paneelopnaam, is verbonden aan de waarde van een kWh prijs per maand. De dynamische stroomtarieven wisselen per uur. Het is daarom niet mogelijk om de vergoeding te verrekenen wanneer je een dynamisch energietarief hebt. Wil je zelf opwekken met een Paneelopnaam uit een van onze zonneparken, dan kan dat alleen in combinatie met een variabel energietarief.

Vanaf januari 2023 houden we rekening met het prijsplafond in je termijnbedrag. Beschikt je woning over een slimme meter? Dan zie je vanaf de start van het nieuwe jaar een nieuw advies termijnbedrag (bij ‘Jaarcheck’) in de web-app.

Het advies termijnbedrag is gebaseerd op (1) je kosten tot dat moment en (2) de verwachte kosten. Bij het laatste houden we rekening met de prijzen van het prijsplafond, netbeheerkosten in 2023, btw van 21% én de energiebelastingen voor 2023.

Beschik je niet over een (uitleesbare) slimme meter? Dan heb je begin januari per e-mail een bericht ontvangen met je nieuwe termijnbedrag op basis van de nieuwe bedragen in 2023. Ben na januari klant geworden of twijfel je over je termijnbedrag? Neem dan contact op met ons klantteam.

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond voor stroom en gas. Het prijsplafond is van toepassing voor alle bedrijven en huishoudens in Nederland met een kleinverbruik aansluiting. Het maakt niet uit welk type contract je hebt. Zowel bij een vast, variabel als het dynamisch tarief geldt het prijsplafond.

Je hebt geen recht op het prijsplafond wanneer geen sprake is van een aansluiting met een woonfunctie (zoals trappenhuizen). Wanneer een aansluiting buiten bedrijf is en/of geen sprake is van verbruik is geen recht op het prijsplafond.

Een dynamisch tarief is een flexibel tarief waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten (de Day Ahead markt of energiebeurs). Je leveringstarief wordt bepaald door de inkoopprijs van energie op de beurs. De stroomprijs wordt per uur bepaald en de gasprijs per dag.

Door de volatiliteit (beweeglijkheid) en mate van schommelingen op de energiemarkten is het risico om volumes voor een langere periode in te kopen te groot geworden. Om dichter op de markt te zitten en risico's beheersbaar te houden, hanteren we sinds oktober 2022 maandtarieven.

30 dagen voor de start van een nieuwe maand publiceren we de tarieven in de Vrijopnaam-app ('Mijn Vrijopnaam' omgeving). De meest actuele tarieven vind je altijd in deze web-app. Ga daarvoor in het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'.

Jouw actuele tarief vind je altijd in de Vrijopnaam-app. Login en ga via het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'. Hier vind je de actuele (en vorige) tariefbladen.

Nog geen klant? Onderaan de pagina vind je een overzicht van onze tarieven voor stroom en gas.

De overheid heeft vanaf 2022 maatregelen genomen om tegemoet te komen in de energiekosten. De btw werd tijdelijk 9% (in plaats van 21%) en de belasting op energie werd tijdelijk verlaagd. In november en december 2022 hebben huishoudens bovendien € 190 aan energiecompensatie ontvangen.

Vanaf 1 januari 2023 betaal je weer 21% btw en geldt een prijsplafond. Je betaalt dan een maximumprijs voor een jaarlijks energieverbruik tot 2.900 kWh stroom en 1.200 m3. Meer over veranderingen in 2023 lees je op onze website.

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een extra energietoeslag. De voorwaarden verschillen per gemeente. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Tijdens het aanmelden via de website kun je aangeven hoeveel zonnepanelen je op je dak hebt. Wij passen vervolgens je termijnbedrag hierop aan.

Heb je zonnepanelen op je dak laten leggen na je aanmelding? Geef dan telefonisch, via chat of per e-mail aan ons door hoeveel je zelf opwekt met panelen op je dak. Je kunt eventueel je termijnbedrag via de Vrijopnaam-app wijzigen.

Wij willen zoveel mogelijk mensen in staat te stellen zelf zonne-energie op te wekken. Om dat mogelijk te maken bieden wij onze klanten een Paneelopnaam aan. Deze zonnepanelen liggen niet op je dak maar staan ergens in een zonnepark in Nederland.

Per Paneelopnaam betaal je eenmalig € 99,- met een looptijd van 9 jaar. Heb je zelf al zonnepanelen op je dak liggen? Dan mag je niet meer panelen afnemen dan je in totaal aan stroom verbruikt.

De opbrengst van één Paneelopnaam is gegarandeerd 250 kWh per jaar. De financiële opbrengst van jouw Panelenopnaam verrekenen wij jaarlijks op je energienota tegen het 'kale' leveringstarief met een maximum van € 0,10 per kWh. Daarmee
verlaag je je energierekening (met de huidige stroomprijs) met ongeveer € 25,- per paneel per jaar.

    Lees hier meer over zelf zonnestroom opwekken.

    Staat jouw slimme vraag er niet tussen?

    Bel naar 085 - 30 32 652 op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

    Stuur ons een e-mail en we beantwoorden je e-mail uiterlijk de volgende werkdag.

    Chat met ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur