Zonnig Nieuwjaar

De stroomprijs stijgt. Dat kán goed nieuws zijn voor jou!

Vrijdag 5 januari 2018

Vanaf 1 januari dit jaar hebben alle energieleveranciers hun stroomprijs verhoogd. Vervelend begin van het jaar? Niet als je zelf stroom opwekt. Dan wordt je voordeel juist groter. Alles wat je zelf opwekt, hoef je immers niet meer te kopen. Je kunt een rendement maken vergelijkbaar met een spaarrente van zo’n 6,5%.

Zonnestroom opwekken kan iedereen

Zelf geen dak, of geen geschikt dak? Ook dan kun je eenvoudig genieten van dit voordeel. Al enige tijd kun je je eigen zonnestroom opwekken in een zonnepark. De opgewekte zonnestroom wordt afgetrokken van je energierekening.

Tabel stroomprijs in 2018 (afronding op centen)

Per kWh (enkel tarief) Kopen
januari 2018

Zelf opwekken
januari 2019

Gemiddeld leveringstarief * € 0,06 € 0
Energiebelasting en Opslag
Duurzame Energie (ODE)
€ 0,12 € 0,12
BTW (21%) € 0,04 € 0,02
Totaal per kWh
€ 0,22 € 0,14
Voordeel zelf opgewekt per kWh
(€ 0,22  € 0,14)

€ 0,08

*Gemiddelde prijs bij een variabel contract bij de drie grootste energieleveranciers.

Goed voornemen: doe het zelf

Energieleverancier Vrijopnaam wilt zoveel mogelijk mensen in staat stellen zelf zonnestroom op te wekken. Onze klanten kunnen een Paneelopnaam kopen. Met een Paneelopnaam koop je de opbrengst van een zonnepaneel in één van onze zonneparken in Nederland.

Een Paneelopnaam kost eenmalig € 99,-, voor 9 jaar de stroomopbrengst. Een Paneelopnaam levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Alle kosten voor onderhoud, reparatie en administratie zijn inbegrepen.

In onderstaande tabel staat de opbrengst, kosten en winst per Paneelopnaam. We gaan in de berekening uit van een prijs per kWh van het gemiddelde leveringstarief inclusief BTW.

Paneelopnaam per jaar
9 jaar
Opbrengst (250 kWh x € 0,08)
€ 20
€ 180
Kosten (€ 99,- / 9 jaar)
€ 11
€ 99
Winst
€ 9
€ 81

Lang leve de zon

Hoe meer de zon schijnt, hoe hoger je stroomopbrengst en hoe meer je verdient. En door zelf zonnestroom op te wekken ben je niet alleen duurzaam bezig, je hebt ook geen last meer van prijsstijgingen.

Mee doen? Stap direct over of vraag een offerte aan en lees hoeveel panelen jij kan kopen.

Op een zonnig Nieuwjaar!