De overheid verlaagt (tijdelijk) de belasting op energie

Van 1 juli tot en met 31 december 2022 wordt de energiebelasting van 21% naar 9% verlaagd

Donderdag 12 mei 2022

Vanwege de recente negatieve koopkrachtontwikkeling en de stijgende energieprijzen heeft het kabinet aangekondigd kosten voor huishoudens te willen dempen. Eerder dit jaar heeft het kabinet de vermindering energiebelasting verhoogd (jaarlijkse korting) en de belasting op stroom verlaagd. Naast deze wijzigingen ligt er nu ook een plan om vanaf 1 juli de btw op energie tijdelijk te verlagen.

Verlaging btw op energie

De btw op energie (stadsverwarming, aardgas en elektriciteit) wordt tijdelijk verlaagd van 21 procent naar 9 procent. Deze maatregel geldt vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Vrijopnaam verwerkt de verlaging van het btw-tarief automatisch op je energierekening.

Wat betekent dit voor jou?

De verlaging heeft een gunstig effect op je energierekening. Deze extra maatregel zorgt voor een minder sterke stijging van de jaarlijkse energiekosten.

Volgens Rijksoverheid.nl daalt door deze maatregel de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik) in dit half jaar met ongeveer € 140,-.

Lees hier meer over het maatregelenpakket van de overheid.

Kijk zelf hoe je er voor staat en pas eventueel je maandelijkse termijnbedrag aan via de Vrijopnaam-app.