Het eerste ecologische zonnepark van Nederland staat in Drenthe

Structurele bijdrage aan de lokale biodiversiteit en duurzame zonnestroom

Donderdag 7 december 2017

Energiebedrijf Vrijopnaam bouwt haar eerste ecologische zonnepark van Nederland in Drenthe. Dit zonnepark levert een structurele bijdrage aan de lokale biodiversiteit én wekt voor zo’n 200 huishoudens duurzame stroom op.

Zonnestroom uit Zeijen

Vrijopnaam is medio september begonnen met de bouw van een zonnepark in Zeijen, gemeente Assen. Het park wordt gerealiseerd op een gesloten stortplaats en wordt donderdag 14 december officieel geopend door Harmke Vlieg-Kempe, wethouder van gemeente Assen, Henk Lammers, wethouder gemeente Tynaarlo, en Tjisse Stelpstra, gedeputeerde Provincie Drenthe. Zij zullen die dag samen het laatste zonnepaneel plaatsen in het park.

Bijdrage aan biodiversiteit

Bijzonder is dat het ontwerp van het park de lokale biodiversiteit stimuleert. De afstand tussen de rijen zonnepanelen is vergroot om de omstandigheden voor duurzame groei van lokale bloemen en kruiden te creëren. Ruim de helft van de beschikbare oppervlakte is zo vrijgemaakt voor ecologie. De energieopbrengst per hectare ligt daarmee wel lager, maar de totale ecologische waarde van het terrein is sterk toegenomen.

Er is een speciaal zaadmengsel ontwikkeld van inheemse soorten die zich goed thuis voelen op deze plek en een prachtige vrijplaats gaan vormen voor allerlei insecten. Het onderhoud van de ondergrond, het maaien, zal gefaseerd worden uitgevoerd. Dit is gunstig voor dieren en voor de verdere toename van verschillende soorten bloemen en kruiden.

Thijs Gerritsen van Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden: “Het staat vast dat een schaarste aan bloeiende kruiden een rol speelt in de achteruitgang van veel insecten zoals bijen en vlinders. Het toepassen van mengsels met inheemse bloeiende kruiden, en deze plekken ecologisch beheren, is dus absoluut een steun in de rug voor deze dieren!

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam: “Op dit voorheen onbruikbare stuk grond wekken nu onze klanten hun eigen zonnestroom op en is een oase gecreëerd voor planten, insecten en kleine dieren. Een fantastisch voorbeeld van meervoudig grondgebruik.

Over Vrijopnaam

Energieleverancier Vrijopnaam biedt 100% Nederlandse zonne-energie tegen de laagste prijs. Naast het afnemen van zonne-energie uit Nederland, kan je bij Vrijopnaam ook kiezen om je stroomverbruik zelf op te wekken. Met een zonnepaneel in een van de zonneparken van Vrijopnaam. Je stopt de marge van de energieproducent in eigen zak en draagt concreet bij aan meer zonnestroom in Nederland. En via de Vrijopnaam-app heb je altijd direct inzicht hoeveel stroom je panelen opwekken en wat je stroomverbruik is.