Mijlpaal in de energietransitie: stroom overdag goedkoper

Dinsdag 4 april 2023

Het is een erfenis uit ons grijze verleden: het dubbeltarief. Overdag, tijdens ‘normaaluren’ betaal je een hoger elektriciteitstarief dan ’s nachts, tijdens voordelige ‘daluren’. Voor het slapen de vaatwasser aan: is dat binnenkort verleden tijd? Bij Vrijopnaam zijn de effecten van de transitie naar duurzaam opgewekte stroom inmiddels zichtbaar in de energietarieven: elektriciteit is dit voorjaar overdag voordeliger dan de stroom die ’s nachts uit het stopcontact komt. Dus: hup die vaatwasser aan als de zon schijnt!

Dubbeltarief

Heb je een dubbeltarief, dan betaal je ’s nachts een ander energietarief dan overdag. Je hebt dan een daltarief dat geldt tijdens daluren: ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Je hebt een ander, voorheen vaak hoger tarief tijdens normaaluren. Dat normaaltarief geldt op werkdagen van 7.00 uur tot 23.00 uur (in Noord-Brabant en Limburg tot 21.00 uur).

Goedkoper normaaltarief

Voor het eerst zien we dat het normaaltarief voordeliger is dan het daltarief. Niet eerder was het goedkoper om overdag stroom te gebruiken. Hoe dat kan?

Energieleveranciers kopen energie op de groothandelsmarkt. Daar wordt de prijs voor een groot deel bepaald door vraag en aanbod. Produceren we veel zonnestroom, dan is er ruim aanbod. Is de vraag beperkt, maar het aanbod groot? Dan daalt de prijs.

We zien nu dat dankzij het almaar groeiende aandeel zonnestroom de inkoop van groene stroom voor het eerst voordeliger is gedurende de dag.

Van dubbeltarief naar uurprijzen

De hoeveelheid zonneschijn die zich in de stroomprijzen reflecteert: we kunnen er met zijn allen maar beter aan wennen. Wie dit nog nadrukkelijker wil ervaren, kan bij Vrijopnaam ook kiezen voor een zogenoemd dynamisch contract, met uurprijzen voor stroom in plaats van een vooraf overeengekomen dubbeltarief. Op dagen met veel zonneschijn profiteer je met een dynamisch contract midden op de dag vaak van relatief lage stroomprijzen. Tegelijkertijd zijn de tarieven vroeg in de ochtend en avond vaak relatief hoog. Op die momenten is de vraag bovengemiddeld groot en heeft de zon maar weinig in de melk te brokkelen.