Opnieuw keurmerk voor echt groene stroom voor Vrijopnaam!

Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van Vrijopnaam opnieuw als écht groen

Dinsdag 30 mei 2023

Klimaatstichting HIER kwalificeert groene stroom van Vrijopnaam opnieuw als écht groen en duurzaam opgewekt. De stroom die wij jou leveren is voor 100% opgewekt in Nederland en voldoet daarmee aan de eisen die de klimaatstichting HIER stelt aan echt groene stroom.

Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzocht HIER voor de elfde keer de herkomst van stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de Groene Stroom Checker. Via deze Groene Stroom Checker controleer je snel en makkelijk welk product écht groen is.

Geen sjoemelstroom

In Nederland weet je alleen zeker dat je echte groene stroom hebt, als deze stroom in Nederland wordt opgewekt. Dan weet je namelijk zeker dat ergens in Nederland, bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel, jouw stroom aan het opwekken is. Energieleveranciers die zelf niet (voldoende) groene stroom produceren, kopen voor een zacht prijsje groene stroomcertificaten uit het buitenland om hun grijze Nederlandse stroom te 'vergroenen'. Deze stroom is alleen op papier groen, maar draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking in Nederland. Sjoemelstroom dus.

Groen ongeacht contracttype

Alle stroom van Vrijopnaam is 100% opgewekt in Nederland. Je kiest dus altijd voor groene zonnestroom, ongeacht je contracttype. Je kunt via de Groene Stroom Checker aangeven welk contract je hebt (bijvoorbeeld: dynamisch of variabel). Per contract wordt vervolgens het stroometiket getoond.

Uitslag van Groene Stroom Checker bij een Dynamisch contract van Vrijopnaam

Uitslag van Groene Stroom Checker bij een Dynamisch contract van Vrijopnaam

De Groene Stroom Checker


De informatie in de Groene Stroom Checker is gebaseerd op een jaarlijkse uitvraag door HIER bij de energieleveranciers over de herkomst van hun stroomproducten. Wanneer een energieleverancier niet aan het onderzoek meewerkt, baseert HIER zich op de stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren, aangevuld met informatie die zij zelf delen via hun website. De checker is in mei 2023 geactualiseerd.