Vrijopnaam introduceert vaste terugleveringskosten voor zonnepaneelbezitters vanaf 2024

Eerlijke verdeling energiekosten: vaste tarieven voor teruglevering zonnestroom op eigen dak

Dinsdag 14 november 2023

Om de stroomprijzen voor alle klanten te verlagen en de groeiende kosten eerlijker te verdelen, hanteert Vrijopnaam vanaf 1 januari 2024 vaste terugleveringskosten voor klanten met zonnepanelen op eigen dak.

De keerzijde van zonnepanelen op onze daken

Het groeiende aantal zonnepanelen op Nederlandse daken zorgt ervoor dat op zonnige dagen tegenwoordig vaak meer elektriciteit opgewekt wordt dan huishoudens verbruiken: er is steeds vaker sprake van overschot. Het overschot aan zonnestroom heeft als gevolg dat stroomprijzen midden op de dag laag of zelfs negatief zijn. Het terugleveren aan het elektriciteitsnet kost daardoor steeds vaker en steeds meer geld.

Daarnaast is het steeds lastiger te voorspellen hoeveel stroom wordt opgewekt vanuit hernieuwbare bronnen. Energieleveranciers betalen onbalanskosten bij een verstoord evenwicht tussen vraag en aanbod. Doordat de totale stroomproductie minder goed voorspelbaar is stijgen deze onbalanskosten in een hoog tempo.

Eerlijke kostenverdeling

Deze stijgende kosten voor terugleveren van energie aan het net werden tot nu toe doorberekend aan klanten met én zonder zonnepanelen, via het leveringstarief voor elektriciteit. Om de kosten eerlijker te verdelen, brengen we deze kosten voortaan gericht in rekening bij klanten die hun overtollige zonnestroom aan het net leveren.

Hierdoor dalen de stroomprijzen voor alle klanten van Vrijopnaam. Zonnepaneeleigenaren betalen een vast bedrag per dag. Dit bedrag is afhankelijk van de absolute hoeveelheid zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis.

Geen extra kosten voor Paneelopnaam

Klanten die geen stroom terugleveren via een kleinverbruikersaansluiting betalen logischerwijs ook geen vaste terugleveringskosten. De vaste terugleveringskosten gelden daarnaast niet voor een Paneelopnaam.

Je vindt de vaste terugleveringskosten en meer informatie op onze website via www.vrijopnaam.nl/vaste-terugleveringskosten