Vrijopnaam wil dé energieleverancier worden voor alle energiecoöperaties in Nederland

Samen de energietransitie versnellen

Donderdag 10 oktober 2019

Energieleverancier Vrijopnaam heeft de ambitie de voorkeursenergieleverancier van alle energiecoöperaties in Nederland te worden. En start zodoende vandaag - op de dag van de duurzaamheid - haar campagne om coöperaties te interesseren voor een samenwerking.

Energieleverancier Vrijopnaam

Energieleverancier Vrijopnaam is sinds 2016 actief op de markt en levert 100% Nederlandse zonnestroom en CO2 gecompenseerd gas aan consumenten. Vrijopnaam scoort het rapportcijfer 10 in het jaarlijkse onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers van de Consumentenbond, Greenpeace, e.a..

Missie: iedereen wekt zijn eigen energie op

De missie van Vrijopnaam is “iedereen wekt zijn eigen energie op”. Bijna alle energiecoöperaties hebben initiatieven lopen om lokaal stroom op te wekken en te kunnen gebruiken.

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam: “De missie en doelstellingen van veel energiecoöperaties zijn gelijk aan die van ons. Samen willen we de energietransitie versnellen in Nederland. Door burgers eigenaarschap te geven, zonder gedoe. Bijvoorbeeld door eenvoudig lokaal stroom op te wekken, lokaal te gebruiken én lokaal voordeel te bieden.

Perfecte match

Energiecoöperaties kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring van Vrijopnaam bij de ontwikkeling van een zonnepark en 50% eigenaar worden van een gezamenlijk ontwikkeld zonnepark. Daarnaast biedt Vrijopnaam een jaarlijkse wederverkoper vergoeding (kick-back) per huishouden dat stroom en gas afneemt. Dit bedrag kan een coöperatie investeren in nieuwe lokale duurzaamheidsinitiatieven.