Zonnepaneel in zonnepark presteert beter dan op dak

In 2017 zo'n 12,5%

Vrijdag 12 januari 2018

Een zonnepaneel in een zonnepark presteert aanzienlijk beter dan een gemiddeld zonnepaneel in Nederland blijkt uit een vergelijking van de cijfers van SolarCare met die van energiebedrijf Vrijopnaam. In 2017 zo’n 12,5%.

De betere prestaties van zonnepanelen in een zonnepark worden o.a. verklaard door:

  1. Ideale opstelling ten opzichte van de zon. In een zonnepark kies je de ideale opstelling. Op een dak moet je de helling van het dak volgen en staat de ligging ten opzichte van de zon vast.
  2. Ontbreken van schaduw. In een zonnepark heb je een open veld, waardoor je geen last hebt van schaduw. Op een dak heb je vaak hinder van schaduw van een dakkapel, boom of andere huis.
  3. Continue zorg voor onderhoud en reparatie. In een zonnepark worden de panelen continu gemonitord en is direct zichtbaar wanneer een omvormer stuk is. Ook worden de panelen jaarlijks schoongemaakt voor een maximale prestatie.

SolarCare meldt in een bericht op Solar Magazine een opbrengst van 0,88 kilowattuur (kWh) per wattpiek in 2017. De gemiddelde opbrengst in een zonnepark van Vrijopnaam is 0,99 kWh per wattpiek. 12,5% beter dus.

Opbrengst solar care versus Vrijopnaam

Een zonnepaneel in een van de zonneparken van Vrijopnaam bracht in 2017 255 kWh op. In onderstaande grafiek de verdeling van de opbrengst over het jaar. Interesse in zelf zonnestroom opwekken in een zonnepark? Stap direct over of vraag een offerte aan en lees hoeveel panelen jij kan kopen.

Opbrengst zonnepanelen in 2017