Zonnepark Zeijen in Drenthe komt eraan!

publicatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Woensdag 14 december 2016

Op 14 december 2016 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) besloten de SDE-subsidieaanvraag toe te kennen aan Vrijopnaam voor de realisatie van het zonnepark Zeijen (stortplaats Ubbena). Naar verwachting zal voor de zomer 2017 een zoemend zonnepark op de voormalige stortplaats staan opgesteld.

Samenwerking

Zonnepark Zeijen is gestart als lokaal initiatief van Energierijk Zeijen. De initiatiefnemers wilden een zonnepark van 2200 panelen op een afgesloten stortplaats bouwen. Al snel bleek de financiering voor een kleine gemeenschap als Zeijen een grote hindernis. Natuur en Milieufederatie Drenthe bracht Vrijopnaam en Energierijk Zeijen met elkaar in contact.

Lokaal opgewekt, lokaal verbruikt en lokaal voordeel

Coöperatie Vrijopnaam heeft de verdere ontwikkeling van het zonnepark op zich genomen. Meteen zijn ook afspraken gemaakt over de mate en wijze van lokale participatie. Dat had, zo merkten de gemeenteraad in Assen en de andere betrokkenen, een belangrijke positieve invloed op de acceptatie van het zonnepark. De leden van Energierijk Zeijen hebben invloed op de totstandkoming van het zonnepark en profiteren ook financieel. Een deel van de capaciteit van het zonnepark is gereserveerd voor de direct betrokken bewoners.

Hieronder een plattegrond van de locatie.