Hoge stroomprijs? Produceer je eigen zonnestroom in een zonnepark!

2018 is duur jaar voor Nederlandse elektriciteit

Zondag 2 september 2018

"De elektriciteit in Nederland is duurder dan ze jaren is geweest. Van alle kanten wordt de stroomprijs omhoog geduwd: gas en kolen, nodig voor de opwekking, zijn in prijs gestegen, net als CO₂ dat bij de productie wordt uitgestoten. In België zijn kerncentrales dicht vanwege groot onderhoud, waardoor de vraag naar Nederlandse stroom stijgt. Er zijn geen indicaties voor een daling van de stroomprijs." Financieel Dagblad, 2 september 2018.

Vervelend? Niet als je zelf zonnestroom opwekt in een zonnepark. Dan wordt je voordeel juist groter. Alles wat je zelf opwekt, hoef je immers niet meer te kopen.

Zonnestroom opwekken kan iedereen

Zelf geen dak, of geen geschikt dak? Ook dan kun je eenvoudig genieten van dit voordeel. Al enige tijd kun je je eigen zonnestroom opwekken in een zonnepark. De opgewekte zonnestroom wordt afgetrokken van je energierekening.

Tabel stroomprijs in 2018 (afronding op centen)

Per kWh (enkel tarief)
Kopen
Zelf opwekken
Gemiddeld leveringstarief*
€ 0,06
€ 0
Energiebelasting en Opslag Duurzame
Energie (ODE)
€ 0,12
€ 0,12
BTW (21%) € 0,04
€ 0,02
Totaal per kWh
€ 0,22
€ 0,14
Voordeel per zelf opgewekt kWh
€ 0,08

*gemiddelde prijs bij een variabel contract bij de drie grootste energieleveranciers

Doe-het-zelf

Energieleverancier Vrijopnaam wilt zoveel mogelijk mensen in staat stellen zelf zonnestroom op te wekken. Onze klanten kunnen een Paneelopnaam kopen. Met een Paneelopnaam koop je de opbrengst van een zonnepaneel in één van onze zonneparken in Nederland.

Een Paneelopnaam kost eenmalig € 99,- en levert minimaal 250 kWh per jaar op. Alle kosten voor onderhoud, reparatie en administratie zijn inbegrepen voor de periode van 9 jaar. Zo maak jij een rendement van 14% op je inleg.

In onderstaande tabel staat de opbrengst, kosten en winst per Paneelopnaam.

Paneelopnaam Per jaar
9 jaar
Opbrengst (250 kWh x € 0,08)
€ 20
€ 180
Kosten (€ 99,- / 9 jaar)
€ 11
€ 99,-
Winst
€ 9
€ 81

Mee doen? Stap direct over of check hier hoeveel panelen jij kan kopen.