"Puur op de kracht van de zon"

Interview met Remco Hoen, accountmanager Solar Team Twente 2021

Donderdag 17 juni 2021

Negentien studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente zetten anderhalf jaar hun studie on hold om zich volledig te kunnen richten op het bouwen van meest efficiënte zonneauto en daarmee de meest prestigieuze zonnerace ter wereld in Australië te winnen. Dit jaar werd het tweejaarlijkse World Solar Challenge helaas afgelast. Desondanks zat Solar Team Twente niet bij de pakken neer en inteerde de studenten, samen met andere teams, een alternatieve race in Marokko. In de voorbereiding op deze race die in oktober plaatsvindt, spreken we Remco Hoen. Remco is accountmanager van Solar Team Twente en hij vertelt ons onder andere over waarom het team een inzamelingsactie gestart is en wat hij vindt van de samenwerking met Vrijopnaam.

1. Waarom heb je gekozen deel uit te maken van het Solar Team Twente?

Na mijn tweede jaar Biomedische Technologie aan de universiteit Twente zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik wilde dingen leren die je niet in de collegebanken leert. Daarbij wilde ik mijn communicatieve vaardigheden verbeteren, en mijn netwerk uitbreiden. De combinatie van de uitdaging die met een studententeam mee komt, het unieke avontuur, en mijn interesse in externe betrekkingen, maakt Solar Team Twente het perfecte team voor mij!

2. Wat vind je leuk aan je functie?

Als accountmanager ben ik veel in gesprek met onze partners, en benader ik nieuwe bedrijven om het partnernetwerk van Solar Team Twente nog groter te maken. Ik vind het leuk om veel nieuwe mensen te ontmoeten, en te kijken wat wij als team kunnen betekenen voor bedrijven. Daarbij probeer ik natuurlijk elke samenwerking tot een succes te maken!

3. Wat vind je mooi aan de samenwerking tussen Energiebedrijf Vrijopnaam en Solar Team Twente?

Solar Team Twente zoekt de grenzen van de hedendaagse technologie op, en laat hiermee zien wat mogelijk is. Daarbij laten we bijvoorbeeld zien dat we met onze auto’s wel 90 km/h energieneutraal kunnen rijden, puur op de kracht van de zon. De zon is dé energiebron van onze auto. Energiebedrijf Vrijopnaam is inmiddels alweer voor de derde editie op rij aangesloten bij het partnernetwerk van Solar Team Twente. Wat de samenwerking tussen Solar Team Twente en Energiebedrijf Vrijopnaam naar mijn idee zo mooi maakt is het feit dat beide partijen de kracht van de zon gebruiken om de wereld duurzamer te maken.

4. Wat gaan jullie doen nu de Bridgestone World Solar Challenge afgelast is?

Solar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen andere mondiale topteams. Deze rallyrace van ruim 2.500 kilometer dwars door de Sahara is een prachtig alternatief voor de race door de Australische outback, maar brengt ook veel nieuwe uitdagingen met zich mee.

5. Waarom zijn jullie een inzamelingsactie gestart?

We zijn een crowdfunding gestart om een grote uitgave die nodig is in het project te kunnen bekostigen: het zonnepaneel. Vanzelfsprekend is het zonnepaneel een fundamenteel onderdeel van onze zonneauto. Het is tevens een onderdeel wat het verschil kan maken tijdens de komende race. Dit is de reden dat we altijd veel tijd en energie steken in het bemachtigen van het best mogelijke zonnepaneel voor op onze nieuwe zonneauto. Samen met jullie hulp kunnen we er voor zorgen dat het zonnepaneel van de hoogst mogelijke kwaliteit is!

6. Waarom is het zonnepaneel zo belangrijk voor jullie zonneauto?

Een zonneauto is een auto die puur op energie van de zon kan rijden. Het zonnepaneel is dan ook de manier om de energie van de zon te gebruiken voor de aandrijving van de auto. Het zonlicht wordt opgevangen door het paneel, waarna de opgevangen energie wordt omgezet in energie die we kunnen gebruiken om te rijden. Zonder een zonnepaneel zouden we dus geen energie inkomsten hebben, en enkel energie uitgaven.

7. Waarom is het zonnepaneel zo duur?

In een zonneauto als die van Solar Team Twente draait alles om efficiëntie en gewicht. Alle onderdelen zijn gemaakt van enorm licht materiaal, waardoor er minder energie nodig is om de auto aan te drijven. Alles valt en staat nu dus op de hoeveelheid energie die we kunnen opvangen van de zon. Dit is voor ons de reden om te investeren in een super efficiënt zonnepaneel. Echter zijn efficiëntere zonnepanelen ook een stuk duurder. Vandaar dat we jullie hulp nodig hebben!

8. Waarom kopen jullie elke editie een nieuw zonnepaneel?

Solar Team Twente moet zich tijdens het ontwerpen en bouwen van de nieuwe zonneauto houden strikte reglementen. Deze reglementen worden elke editie veranderd, waardoor alle teams moeten blijven innoveren en nieuwe oplossingen moeten blijven zoeken. Ook de reglementen voor editie 2021 zijn veranderd t.o.v. de reglementen van editie 2019. Zo is het type zonnecel dat vorige editie gebruikt is, GaAs, niet meer toegestaan. Dit maakt dat de teams alle andere opties moeten onderzoeken, en uiteindelijk dus een nieuwe zonnepaneel moeten kopen.

9. Hoe kunnen we helpen?

Samen met Vrijopnaam zijn we een actie gestart. Als onderdeel van de crowdfunding kunnen mensen ook overstappen naar Vrijopnaam. Voor elke overstap via www.vrijopnaam.nl/stt ontvangen we een bedrag dat bijdraagt aan het bekostigen van het zonnepaneel.