Bouw zonnepark Waalre gestart

Eerste paal geslagen voor lokaal zonnepanelen project op voormalig honkbalveld

Donderdag 10 september 2020

Aan de Dreefstraat in Waalre, op het voormalige honkbalveld, is een zonnepark in aanleg waar binnenkort 4.500 panelen zonnestroom opwekken. De opgewekte stroom wordt in eerste instantie exclusief aangeboden aan inwoners van de gemeente Waalre.

Lokaal opgewekt, lokaal gebruikt, lokaal voordeel

Energiebedrijf Vrijopnaam levert de stroom uit het zonnepark, dat naar verwachting in de laatste week van oktober aan het elektriciteitsnet wordt aangesloten. De 4.500 zonnepanelen zijn goed voor de opwek van zonnestroom voor zo’n 500 huishoudens.

Eén van de afspraken tussen de gemeente Waalre, de lokale energiecoöperatie Waalre Energie Lokaal (WEL) en energiebedrijf Vrijopnaam is dat inwoners tot 1 november 2020, exclusiviteit hebben om zonnepanelen uit het park te kopen. Vanaf vandaag kunnen de inwoners hun interesse kenbaar maken en vrijblijvend een offerte aanvragen via www.vrijopnaam.nl/waalre. Na 1 november worden de zonnepanelen uit het park ook beschikbaar gesteld aan inwoners buiten de gemeente Waalre.

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam: “Iedereen kan meedoen. Juist ook mensen die zich geen zonnepanelen op hun dak kunnen permitteren. Bij aanschaf van je eerste paneel krijg je één extra gratis paneel. Je bent overigens niet verplicht meer te kopen.”

Arno Uijlenhoet, wethouder Duurzaamheid gemeente Waalre: "Het is mooi dat met de inzet van zo velen, niet in de laatste plaats van onze lokale energiecoöperatie WEL en ontwikkelaar Vrijopnaam, deze lokale zonneweide wordt gerealiseerd. Het markeert een volgende stap in de transitie naar een duurzame energievoorziening van onze gemeente".

Rob van Helvoirt, voorzitter Waalre Energie Lokaal: “Ik vind het nog steeds jammer dat er op het oude honkbalveld niet meer gehonkbald wordt. Maar, het is goed dat het door de realisatie van het zonnepanelen park een duurzame bestemming krijgt. Goed voor Waalre, haar inwoners en het milieu! WEL werkt er graag aan mee. Weer een stap in de goede richting.We staan pas aan het begin van de energietransitie. Daarom is WEL naast dit zonnestroom park bijvoorbeeld ook betrokken bij de uitvoering van de Regionale Energie Strategie. Er moet nog heel veel gebeuren en dat mag wat ons betreft veel voortvarender aangepakt worden. We hebben geen tijd te verliezen. Alle hulp is daarvoor van harte welkom.”

Start-bouw-zonnepark-Waalre.jpeg