De stroomprijs stijgt. Dat kán goed nieuws zijn voor jou!

Je kunt een rendement maken vergelijkbaar met een spaarrente van zo’n 6,5%

Vrijdag 5 januari 2018

Vanaf 1 januari dit jaar hebben alle energieleveranciers hun stroomprijs verhoogd. Vervelend begin van het jaar? Niet als je zelf stroom opwekt. Dan wordt je voordeel juist groter. Alles wat je zelf opwekt, hoef je immers niet meer te kopen. Je kunt een rendement maken vergelijkbaar met een spaarrente van zo’n 6,5%.

Zonnestroom opwekken kan iedereen

Zelf geen dak, of geen geschikt dak? Ook dan kun je eenvoudig genieten van dit voordeel. Je kan je eigen zonnestroom opwekken in een zonnepark. De opgewekte zonnestroom wordt afgetrokken van je energierekening.

Tabel stroomprijs in 2018 (afronding op centen)

Per kWh (enkel tarief)
Kopen
januari 2018

Zelf opwekken
januari 2019

Gemiddeld leveringstarief * € 0,06 € 0
Energiebelasting en Opslag
Duurzame Energie (ODE)
€ 0,12 € 0,12
BTW (21%) € 0,04 € 0,02
Totaal per kWh
€ 0,22 € 0,14
Voordeel zelf opgewekt per kWh
(€ 0,22  € 0,14)

€ 0,08

*Gemiddelde prijs bij een variabel contract bij de drie grootste energieleveranciers.

Doe het zelf

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam: “Wij willen zoveel mogelijk mensen in staat stellen zelf zonnestroom op te wekken. Met een Paneelopnaam koop je de opbrengst van een zonnepaneel in één van onze zonneparken in Nederland.

In onderstaande tabel staan de opbrengst, kosten en winst per Paneelopnaam.

Paneelopnaam per jaar
9 jaar
Opbrengst (250 kWh x € 0,08)
€ 20
€ 180
Kosten (€ 99,- / 9 jaar)
€ 11
€ 99
Winst
€ 9
€ 81

Een Paneelopnaam kost eenmalig € 99,- voor 9 jaar de stroomopbrengst. Een Paneelopnaam levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Alle kosten voor onderhoud, reparatie en administratie zijn inbegrepen.

Over Vrijopnaam 


Energieleverancier Vrijopnaam biedt 100% Nederlandse zonne-energie tegen de laagste prijs. Naast het afnemen van zonne-energie uit Nederland, kan je bij Vrijopnaam ook kiezen om je stroomverbruik zelf op te wekken. Met een zonnepaneel in een van de zonneparken van Vrijopnaam. Je stopt de marge van de energieproducent in eigen zak en draagt concreet bij aan meer zonnestroom in Nederland. En via de Vrijopnaam-app heb je altijd direct inzicht hoeveel stroom je panelen opwekken en wat je stroomverbruik is.