Waar gaat je vraag over?

Slimme vragen van de week

Jouw actuele tarief vind je altijd in de Vrijopnaam-app. Login en ga via het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'. Hier vind je de actuele (en vorige) tariefbladen.

Nog geen klant? Onderaan de pagina vind je een overzicht van onze tarieven voor stroom en gas.

Vrijopnaam volgt vanzelfsprekend de aangepaste regelgeving. Op dit moment is er nog onduidelijkheid over de te volgen methode. De minister is alleen helder over het salderen op jaarbasis. Die duidelijkheid is er nog niet met betrekking tot de verrekening en facturering bij variabele (uur)contracten van het overgebleven saldo aan afgenomen elektriciteit. Zodra het ministerie van EZK de aangepaste regelgeving definitief en volledig heeft gepubliceerd en deze is geaccordeerd in de Tweede Kamer wordt de jaarnota van klanten waar nodig aangepast. De verwachting is dat begin december (via een Nota van Wijziging) de regelgeving wordt aangepast. We zullen alle klanten die stroom in het net invoeden hierover tegen die tijd een e-mail sturen.

Sinds oktober 2022 zien we een enorme stijging van de stroom- en gasprijs ten opzichte van deze zomer, het derde kwartaal. Door de volatiliteit (beweeglijkheid) en mate van schommelingen op de energiemarkten is het risico om volumes voor een langere periode in te kopen te groot geworden. Om dichter op de markt te zitten en risico's beheersbaar te houden, hanteren we vanaf oktober maandtarieven.

30 dagen voor de start van een nieuwe maand publiceren we de tarieven in de Vrijopnaam-app ('Mijn Vrijopnaam' omgeving). De meest actuele tarieven vind je altijd in deze web-app. Ga daarvoor in het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'.

Door de stijgende tarieven is de kans groot dat je termijnbedrag niet meer toereikend is. Ook wanneer je energiebesparende maatregelen getroffen hebt. In Mijn Vrijopnaam (web-app) kun je het verbruik volgen. Via de ‘Jaarcheck’ bekijk je wat je maandelijkse kosten zijn. Meer opgemaakt? Stel tijdig het termijnbedrag bij. Je kunt dit later weer verlagen, wanneer de tarieven dalen en/of wanneer je minder energie hebt verbruikt dan vooraf ingeschat.

De prijs voor stroom is de afgelopen maanden ook enorm gestegen. Wat is er aan de hand? Allereerst is de oorlog in Oekraïne een belangrijke oorzaak. Aangezien gascentrales gebruikt worden om stroom te maken, gaat ook de stroomprijs omhoog. Vanwege onderhoud aan centrales in Frankrijk is er schaarste in dit land. Dat heeft een negatieve invloed op de prijs.

Dit alles zorgt voor een ongekende stijging van de inkoopprijzen voor stroom (en gas). Ook Vrijopnaam heeft hiermee te maken, omdat zonnestroom niet elk moment van dag opgewekt kan worden. Dat je 100% zonnestroom krijgt zegt iets over de herkomst, niet over de prijs. Het is nu eenmaal zo dat de markt de prijs bepaalt. Er zit een verschil tussen opwek en verbruik. Bijvoorbeeld in de nacht wordt geen zonnestroom opgewekt terwijl je het wel verbruikt.

De stroom die uit het stopcontact komt is voor iedereen gelijk (verbruik). Wij garanderen dat de hoeveelheid stroom die onze klanten verbruiken ook door ons wordt opgewekt in zonneparken in Nederland (opwek).

De btw op energie (stadsverwarming, aardgas en elektriciteit) wordt tijdelijk verlaagd van 21 procent naar 9 procent. Deze maatregel geldt vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Vrijopnaam verwerkt de verlaging van het btw-tarief automatisch op je energierekening.

Deze extra maatregel zorgt voor een minder sterke stijging van de jaarlijkse energiekosten. Volgens Rijksoverheid.nl daalt door deze maatregel de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik) in dit half jaar met ongeveer € 140,-. Lees hier meer over het maatregelenpakket van de overheid.

Kijk zelf hoe je er voor staat en pas eventueel je maandelijkse termijnbedrag aan via de Vrijopnaam-app.

De overheid heeft dit jaar maatregelen genomen om tegemoet te komen in de energiekosten per huishouden. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor jaarlijks ongeveer € 420,- euro minder aan belasting dit jaar. Deze tegemoetkoming geldt vanaf 1 januari 2022.

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een extra energietoeslag. De voorwaarden verschillen per gemeente. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

In november en december ontvangen huishoudens daarnaast € 190,- aan energiecompensatie. Vanaf 2023 worden de energiekosten op een andere manier gecompenseerd. Naar verwachting wordt vanaf januari volgend jaar een prijsplafond ingevoerd. Je betaalt dan een maximumprijs voor een jaarlijks energieverbruik tot 2.900 kWh stroom en 1.200 m3. Het prijsplafond is nog niet definitief en wordt nog besproken in de Tweede Kamer. Zodra we meer duidelijkheid hebben informeren hierover op onze website en per e-mail.

De energieprijzen gaan door het dak en de energiemarkt kent momenteel uitzonderlijke omstandigheden. De situatie in Oekraïne heeft veel impact op de groothandelsprijzen van energie. Daarnaast hebben de uitval van meerdere kerncentrales in Frankrijk een negatief gevolg voor de energieprijs. Dit alles zorgt voor een verdere stijging van de inkoopprijzen voor stroom en gas. Ook Vrijopnaam heeft hiermee te maken, aangezien zonnestroom niet elk moment van de dag beschikbaar is.

Tijdens het aanmelden via de website kun je aangeven hoeveel zonnepanelen je op je dak hebt. Wij passen vervolgens je termijnbedrag hierop aan.

Heb je zonnepanelen op je dak laten leggen na je aanmelding? Geef dan telefonisch, via chat of per e-mail aan ons door hoeveel je zelf opwekt met panelen op je dak. Je kunt eventueel je termijnbedrag via de Vrijopnaam-app wijzigen.

Staat jouw slimme vraag er niet tussen?

Bel naar 085 - 30 32 652 op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur

Stuur ons een e-mail en we beantwoorden je e-mail uiterlijk de volgende werkdag.

Chat met ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur