Het prijsplafond, energiecompensatie en energiebelasting: alle maatregelen op een rij

Afgelopen tijd is veel veranderd in energieland. Logisch als je vragen hebt over de situatie op de energiemarkt en wat de maatregelen van de overheid of de nieuwe energiebelastingen voor jouw energiecontract betekenen. We helpen je graag. Op deze pagina vind je meer informatie en veelgestelde vragen (en antwoorden).

 

Het prijsplafond per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari geldt een prijsplafond. Je betaalt dan een maximale prijs voor stroom en gas tot een bepaald verbruik. Voor stroom betaal je maximaal € 0,40 per kWh bij een verbruik tot 2.900 kWh per jaar. De maximale prijs voor gas is € 1,45 per m3, bij een jaarverbruik tot 1.200 m3.

Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het verbruik boven het plafond het tarief van je energiecontract. Jouw actuele tarief vind je in de Vrijopnaam-app. De antwoorden op veelgestelde vragen over het prijsplafond onderaan deze pagina.

Op dit moment liggen de energietarieven van Vrijopnaam onder de prijsplafondprijzen.

Energiebelasting en btw in 2023

De overheid heft energiebelasting op verbruik van stroom een gas en berekent hierover btw. Vanaf 2023 verandert een aantal zaken:

  • Van 1 juli t/m 31 december 2022 werd de btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 betaal je weer 21% btw op energieproducten.
  • De overheid wil energiebesparing stimuleren door verhoging van de belasting op energie. De energiebelasting is daarom per 2023 weer verhoogd. Per 1 januari is de belasting op gasverbruik € 0,48980 per m3 (excl. btw) en op stroomverbruik € 0,12600 per kWh (excl. btw).
  • De energiebelasting wordt per stroomaansluiting met een vast bedrag per jaar verminderd. De vermindering energiebelasting is per 1 januari 2023 verlaagd van € 742,97 naar € € 596,86 per jaar (incl. btw).

Op onze website lees je meer over de wijzigingen en overheidsmaatregelen per januari 2023.

Wat kun je het beste doen?

Door de veranderende energieprijzen en volatiliteit op de inkoopmarkten, is het lastig om een goed advies te geven. Natuurlijk is het slim om (als dat kan) zo veel mogelijk energie te besparen. Wat je niet opmaakt hoef je immers niet te kopen. We hebben een aantal bespaartips voor je verzameld in dit bespaarblog. Milieu Centraal heeft daarnaast veel praktische en snelle bespaartips.

Antwoord op de meest gestelde slimme vragen

Bekijk alle slimme vragen

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond voor stroom en gas. Het prijsplafond is van toepassing voor alle bedrijven en huishoudens in Nederland met een kleinverbruik aansluiting. Het maakt niet uit welk type contract je hebt. Zowel bij een vast, variabel als het dynamisch tarief geldt het prijsplafond.

Je hebt geen recht op het prijsplafond wanneer geen sprake is van een aansluiting met een woonfunctie (zoals trappenhuizen). Wanneer een aansluiting buiten bedrijf is en/of geen sprake is van verbruik is geen recht op het prijsplafond.

Je betaalt in 2023 een maximale prijs voor stroom en gas tot een bepaald verbruik. Voor stroom betaal je maximaal € 0,40 per kWh bij een verbruik tot 2.900 kWh per jaar. De maximale prijs voor gas is € 1,45 per m3, bij een jaarverbruik tot 1.200 m3.

Op dit moment zijn de energietarieven lager dan de prijsplafondprijzen. Dat wil zeggen dat prijsplafondkorting niet van toepassing is. Jouw actuele tarief vind je in de Vrijopnaam-app via het menu (rechtsboven) onder 'contractgegevens'.

Wanneer de energietarieven hoger zijn dan de prijsplafondprijzen en je meer verbruikt dan het verbruiksplafond, betaal je voor het verbruik boven het plafond het tarief van je energiecontract in die periode. Naast de huidige tarieven, vind je ook de tarieven van voorgaande maanden terug in je Vrijopnaam-app.

Vanaf januari 2023 houden we rekening met het prijsplafond in je termijnbedrag. Beschikt je woning over een slimme meter? Dan zie je vanaf de start van het nieuwe jaar een nieuw advies termijnbedrag (bij ‘Jaarcheck’) in de web-app.

Het advies termijnbedrag is gebaseerd op (1) je kosten tot dat moment en (2) de verwachte kosten. Bij het laatste houden we rekening met de prijzen van het prijsplafond, netbeheerkosten in 2023, btw van 21% én de energiebelastingen voor 2023.

Beschik je niet over een (uitleesbare) slimme meter? Dan heb je begin januari per e-mail een bericht ontvangen met je nieuwe termijnbedrag op basis van de nieuwe bedragen in 2023. Ben na januari klant geworden of twijfel je over je termijnbedrag? Neem dan contact op met ons klantteam.

Voor stroom geldt een maximaal verbruik van 2.900 kWh op jaarbasis. Voor gas is dat 1.200 m3 per jaar. Dit verbruik noemen we het verbruiksplafond. Kom je daarboven? Dan betaal je het reguliere energietarief in de betreffende tariefperiode.

We kijken per notaperiode of je eventueel boven het verbruik van het prijsplafond komt en daardoor het reguliere tarief moet betalen. Je kunt dus ‘te veel’ verbruikte energie van de ene maand goedmaken door een andere maand extra zuinig te zijn. Dat mag tot het moment van je jaar- of eindnota.

Het totale verbruiksplafond is per maand verdeeld, waarbij rekening gehouden wordt met de seizoensinvloeden. In de wintermaanden verbruik je meer energie dan in de zomer. De verdeling per maand wordt gemaakt, omdat je jaarnota vaak niet gelijk is aan het kalenderjaar.


Afbeelding: verbruiksplafond stroom per maand (blauw) en verbruiksplafond gas per maand (geel).                           

Het plafond wordt toegepast op het netto energieverbruik. Wanneer je zonnestroom opwekt met zonnepanelen op je eigen dak, wordt de opbrengst van je panelen verrekend met je verbruik. Met andere woorden: de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet verminderen we met de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Het stroomverbruik dat na saldering overblijft, telt als verbruik voor het prijsplafond.

Jouw actuele tarief vind je altijd in de Vrijopnaam-app. Login en ga via het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'. Hier vind je de actuele (en vorige) tariefbladen.

Nog geen klant? Onderaan de pagina vind je een overzicht van onze tarieven voor stroom en gas.

De Vrijopnaam-app is beschikbaar als webapp. Een nieuwe technologie, waarbij je een snelkoppeling maakt naar de Vrijopnaam-app op het startscherm van je telefoon, tablet of computer. In twee stappen:


  1. typ vrijopnaam.app in je browser

  2. zet op je beginscherm en klaar ben je.

Voor iOs:

How to - snelkoppeling Vrijopnaam-app op iOs apparaat zetten

Voor Android:

How to - snelkoppeling Vrijopnaam-app voor Android appartaat

Bij een vast contract veranderen je tarieven niet tot dit contract afloopt. Daarna ga je automatisch naar een variabel maandtarief. Dertig dagen voor de start van deze maand publiceren we de tarieven in de Vrijopnaam-app. Je vindt de tarieven in het menu (rechtsboven) onder ‘contractgegevens’.

Door de volatiliteit (beweeglijkheid) en mate van schommelingen op de energiemarkten is het risico om volumes voor een langere periode in te kopen te groot geworden. Het is op dit moment niet mogelijk om tarieven voor langere periode af te sluiten.

Via de Vrijopnaam-app heb je op uur-, dag-, maand- en jaarbasis inzicht in je stroom- en gasverbruik. Je ziet je sluipverbruik of wanneer je vergeten bent de verwarming uit te zetten. Werkelijk inzicht in je energieverbruik maakt je bewust wat je doet en hoe je kan besparen.

Kijk ook eens op de website van Milieu Centraal voor nuttige bespaartips, of lees het blog met bespaartips.

De overheid heeft vanaf 2022 maatregelen genomen om tegemoet te komen in de energiekosten. De btw werd tijdelijk 9% (in plaats van 21%) en de belasting op energie werd tijdelijk verlaagd. In november en december 2022 hebben huishoudens bovendien € 190 aan energiecompensatie ontvangen.

Vanaf 1 januari 2023 betaal je weer 21% btw en geldt een prijsplafond. Je betaalt dan een maximumprijs voor een jaarlijks energieverbruik tot 2.900 kWh stroom en 1.200 m3. Meer over veranderingen in 2023 lees je op onze website.

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een extra energietoeslag. De voorwaarden verschillen per gemeente. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Je betaalt uiteindelijk voor wat je opmaakt. Op de eerste plaats loont het daarom om zo veel mogelijk energie te besparen. Dat zorgt voor een demping van de kosten.

Je kunt in de Vrijopnaam-app volgen wat je verbruikskosten per maand zijn. Heb je afgelopen maand minder opgemaakt? Dan kun je het termijnbedrag verlagen. Houd je verbruik dus goed in de gaten.

Verwacht je een betalingsprobleem? Neem contact met ons op. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente. Zij hebben budgetcoaches die je kunnen helpen met je financiën.

Een aantal andere (aanvullende) mogelijkheden:

  • Krijg advies via Geldfit n.a.v. een korte test
  • Bel de Nederlandse Schuldhulproute (0800-8115). Ze verwijzen je door naar passende hulp en bieden een luisterend oor
  • Misschien kom je in aanmerking voor schuldhulpverlening. Op deze website van het juridisch loket vind je meer informatie.

Bellen naar 085-30 32 652 kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!