Wat is verandert in 2024? Alle overheidsheffingen op een rij

Afgelopen tijd is veel veranderd in energieland. Logisch als je vragen hebt over de situatie op de energiemarkt en wat de maatregelen van de overheid of de nieuwe energiebelastingen voor jouw energiecontract betekenen. We helpen je graag. Op deze pagina vind je meer informatie en veelgestelde vragen (en antwoorden).

 

Het prijsplafond is verdwenen

In 2023 gold een maximale prijs voor stroom en gas tot een bepaald verbruik. Vanaf 1 januari 2024 geldt geen prijsplafond meer voor energie.

In 2023 betaalde je een maximale prijs voor stroom en gas tot een bepaald verbruik. Voor stroom betaalde je maximaal € 0,40 per kWh bij een verbruik tot 2.900 kWh per jaar. De maximale prijs voor gas was € 1,45 per m3, bij een jaarverbruik tot 1.200 m3.

Sinds april 2023 lagen de Vrijopnaam tarieven al onder het prijsplafond en was energie dus goedkoper dan het door de overheid vastgestelde maximumbedrag. Jouw actuele tarieven vind je in de Vrijopnaam-app.

 

Meer energiebelasting op gas, minder op stroom

De overheid heft energiebelasting op het verbruik van stroom en gas en berekent hierover btw. Vanaf 2024 stijgt de belasting op gas met bijna 20%. De belasting op stroom daalt daarentegen met ongeveer 15%. Wat verandert precies in 2024?

  • De overheid wil huishoudens stimuleren minder (of zelfs geen) gas te verbruiken; daarom stijgt de energiebelasting op gas per 1 januari 2024 met 11 cent (van € 0,48980 per m3 naar € 0,58301 per m3 excl. btw).
  • Per 1 januari is de belasting op stroomverbruik verlaagd van € 0,12600 naar € 0,10880 per kWh (excl. btw).

Klanten van Vrijopnaam ontvangen in de eerste week van januari bericht over de belastingwijzigingen en energieprijzen per 2024

 

Vermindering energiebelasting

De energiebelasting wordt per stroomaansluiting met een vast bedrag per jaar verminderd. Iedere verblijfsruimte in Nederland met een stroomaansluiting heeft recht op deze ‘vermindering energiebelasting’. Dit is een vast bedrag per jaar dat in mindering wordt gebracht op je energierekening.

De vermindering energiebelasting is per 1 januari 2024 verhoogd van € 596,86 naar € 631,39 per jaar (incl. btw).

Dit betekent voor elk huishouden € 34,54 meer voordeel in 2024 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Op onze website lees je meer over de wijzigingen en overheidsmaatregelen per januari 2024.

  

Netbeheerders verhogen tarief

Naast het leveringstarief en de energiebelasting betaal je ook netwerkkosten voor het beheren en onderhouden van het netwerk en meterhuur. De regionale netbeheerders verhogen de transport- en aansluittarieven per 2024. De verhoging is afhankelijk van jouw netbeheerder. De wijzigingen zijn te vinden op de websites van de netbeheerders.

De regionale netbeheerders stellen hun tarief per kalenderjaar vast. In 2024 stijgen deze kosten gemiddeld met ongeveer € 6 per maand voor stroom en met € 1,25 per maand voor gas. Een gemiddeld huishouden met een stroom- en gasaansluiting betaalt in 2024 jaarlijks dus bijna € 87 meer aan netbeheerderskosten dan in 2023.

  

Wat kun je het beste doen?

Door de veranderende energieprijzen en volatiliteit op de inkoopmarkten, is het lastig om een goed advies te geven. Natuurlijk is het slim om (als dat kan) zo veel mogelijk energie te besparen. Wat je niet opmaakt hoef je immers niet te kopen. We hebben een aantal bespaartips voor je verzameld in dit bespaarblog. Milieu Centraal heeft daarnaast veel praktische en snelle bespaartips.

Vrijopnaam biedt alle contractvormen aan: vast, variabel en dynamisch. Het voordeel daarvan is dat je eenvoudig wisselt tussen verschillende contractvormen. Bijvoorbeeld wanneer jouw situatie verandert of een type contract toch niet bevalt. Zonder kosten en zo geregeld. Wel zo fijn! Goed om te weten: wat je ook kiest, bij Vrijopnaam kies je altijd voor 100% Nederlandse zonnestroom en CO2-gecompenseerd gas. Wel zo duurzaam dus.

Meer weten over de opties? Lees dat ons artikel over de voor- en nadelen van de verschillende contractvormen bij Vrijopnaam.

Antwoord op de meest gestelde slimme vragen

Bekijk alle slimme vragen

Jouw actuele tarief vind je altijd in de Vrijopnaam-app. Login en ga via het menu (rechtsboven) naar 'contractgegevens'. Hier vind je de actuele (en vorige) tariefbladen.

Nog geen klant? Onderaan de pagina vind je een overzicht van onze tarieven voor stroom en gas.

Het plafond wordt toegepast op het netto energieverbruik. Wanneer je zonnestroom opwekt met zonnepanelen op je eigen dak, wordt de opbrengst van je panelen verrekend met je verbruik. Met andere woorden: de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet verminderen we met de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Het stroomverbruik dat na saldering overblijft, telt als verbruik voor het prijsplafond.

De Vrijopnaam-app is beschikbaar als webapp. Een nieuwe technologie, waarbij je een snelkoppeling maakt naar de Vrijopnaam-app op het startscherm van je telefoon, tablet of computer. In twee stappen:


  1. typ vrijopnaam.app in je browser

  2. zet op je beginscherm en klaar ben je.

Voor iOs:

How to - snelkoppeling Vrijopnaam-app op iOs apparaat zetten

Voor Android:

How to - snelkoppeling Vrijopnaam-app voor Android appartaat

Bij een vast contract veranderen je tarieven niet tot dit contract afloopt. Daarna ga je automatisch naar een variabel maandtarief. Dertig dagen voor de start van deze maand publiceren we de tarieven in de Vrijopnaam-app. Je vindt de tarieven in het menu (rechtsboven) onder ‘contractgegevens’.

Via de Vrijopnaam-app heb je op uur-, dag-, maand- en jaarbasis inzicht in je stroom- en gasverbruik. Je ziet je sluipverbruik of wanneer je vergeten bent de verwarming uit te zetten. Werkelijk inzicht in je energieverbruik maakt je bewust wat je doet en hoe je kan besparen.

Kijk ook eens op de website van Milieu Centraal voor nuttige bespaartips, of lees het blog met bespaartips.

Je betaalt uiteindelijk voor wat je opmaakt. Op de eerste plaats loont het daarom om zo veel mogelijk energie te besparen. Dat zorgt voor een demping van de kosten.

Je kunt in de Vrijopnaam-app volgen wat je verbruikskosten per maand zijn. Heb je afgelopen maand minder opgemaakt? Dan kun je het termijnbedrag verlagen. Houd je verbruik dus goed in de gaten.

Verwacht je een betalingsprobleem? Neem contact met ons op. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente. Zij hebben budgetcoaches die je kunnen helpen met je financiën.

Een aantal andere (aanvullende) mogelijkheden:

  • Krijg advies via Geldfit n.a.v. een korte test
  • Bel de Nederlandse Schuldhulproute (0800-8115). Ze verwijzen je door naar passende hulp en bieden een luisterend oor
  • Misschien kom je in aanmerking voor schuldhulpverlening. Op deze website van het juridisch loket vind je meer informatie.

Bellen naar 085-30 32 652 kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!