De energieprijzen zijn in 2025 nog steeds een belangrijk onderwerp. Niet gek: de afgelopen jaren zijn de energiekosten flink gestegen en vooral erg onvoorspelbaar geweest. Veel mensen vragen zich af: wat doen de energieprijzen de komende tijd? Wat kunnen we verwachten?

We hebben geen glazen bol, maar zetten hier de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen energieprijzen 2025 en daarna overzichtelijk voor je op een rij. Zodat jij beter begrijpt hoe je energierekening is opgebouwd én wat je kunt doen om invloed uit te oefenen op je kosten.

Wat beïnvloedt de energieprijzen?

Om beter te begrijpen waar je maandelijkse kosten vandaan komen, is het handig om te weten hoe de energierekening is opgebouwd. De hoogte van je energierekening hangt af van hoeveel stroom- en eventueel gas je verbruikt. De kosten van je energieverbruik hangen daarnaast af van drie onderdelen:

  1. Overheidsheffingen – zoals energiebelasting en vermindering energiebelasting
  2. Netbeheerkosten – voor het gebruik van het energienet
  3. Leveringskosten (vast en variabel) – per maand, afhankelijk van je energieleverancier en je energieverbruik

Overheidsheffingen en netbeheerkosten

De overheid bepaalt jaarlijks de energiebelasting. In 2025 is deze belasting voor stroom en gas iets gedaald. Daar staat tegenover dat de netbeheerkosten gemiddeld met 11% zijn gestegen ten opzichte van 2024. Daardoor betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2025 toch iets meer dan het jaar ervoor (als je uitgaat van gelijkblijvende leveringstarieven).

Meer weten? Bekijk onze pagina over overheidsheffingen en netbeheerkosten.

 

Leveringskosten: vaste en variabele kosten

Iedere energieleverancier rekent vaste kosten per maand (voorheen 'vastrecht'). De vaste leveringskosten verschillen per aanbieder en type contract.

Daarnaast betaal je variabele kosten voor je werkelijke verbruik: kilowatturen stroom (kWh) en eventueel kubieke meters gas (m³). Die tarieven hangen af van je contractvorm (vast, variabel of dynamisch) én de actuele energieprijzen op de markt.

Cirkeldiagram ter illustratie van verdeling energiekosten tussen: netbeheerkosten (28% van je rekening), leveringskosten (46% van je energierekening) en overheidsheffingen (46% van je energierekening)

   

Wat doen de energieprijzen in 2025?

De afgelopen jaren gingen de energietarieven alle kanten op. Een stijgende gasprijs, recordprijzen voor stroom en daarna weer dalende energieprijzen. Dus: wordt gas duurder in de winter van 2025? Of gaan we eindelijk weer naar 'normale' prijzen?

Volgens analisten (IEA Electricity Market Report en de ACM) blijft het spannend. De energieprijzen in 2025 hangen sterk af van de situatie op de wereldmarkt, het weer én hoe snel we overschakelen op duurzame energie.

In 2025 is het beeld gemengd:

  • De belasting is iets gedaald
  • Netbeheerkosten zijn gestegen
  • De marktprijs voor energie fluctueert dagelijks

De uiteindelijke prijs die jij betaalt hangt dus sterk af van het type contract dat je hebt én je verbruik.

   

Verwachting energieprijzen komende jaren

De energieprijs verwachting op middellange termijn blijft onzeker. De tarieven hangen af van:

  • Vraag en aanbod op de internationale markt
  • Geopolitieke gebeurtenissen (zoals oorlog of handelsconflicten)
  • Het weer (veel zon = meer zonne-energie)
  • Europees beleid en de voortgang van de energietransitie
Ontwikkeling gasprijs en energiebelasting gas sinds 2021.

Toekomst van de gasprijzen

In 2021 stegen de gasprijzen hard. In augustus 2022 lag het gemiddelde gastarief, inclusief belastingen, op € 2,60 per m³ (bron: consumentenbond.nl).

Om huishoudens te beschermen tegen deze hoge kosten, voerde de overheid in 2023 het prijsplafond in. Daarmee werd de maximale gasprijs vastgesteld op € 1,45 per m³ voor een verbruik tot 1.200 m³ per jaar.

Inmiddels is het prijsplafond afgeschaft (2025) en zijn tarieven opnieuw gestegen afgelopen jaren. Toch liggen de prijzen nu lager dan tijdens de piek in 2022–2023. In de eerste helft van 2025 zien we zelfs een lichte daling van de gasprijs.

Gas blijft voorlopig onderdeel van onze energievoorziening. Volgens het kabinet moet Nederland in 2030 grotendeels van het aardgas af zijn (bron: Rijksoverheid.nl). De belasting op gas zal daarom naar verwachting jaarlijks toenemen.

Hoe de gasprijs zich verder ontwikkelt blijft onzeker. De gasprijs is afhankelijk van veel factoren en daardoor erg veranderlijk.

Energieprijzen op de lange termijn

De energierekening van elektriciteit daalde tussen januari 2024 en januari 2025. Deze daling komt volgens het CBS door een lager verbruik (gemiddeld) en lagere prijzen. Wat kunnen we nu verwachten van de stroomprijzen in 2025 en daarna? We zien dat opwek én opslag van energie een steeds grotere rol gaat spelen. We koersen af op het moment dat zonnestroom van panelen op eigen dak niet meer gesaldeerd mag worden. Leveranciers rekenen terugleverkosten.

Lagere afhankelijkheid van fossiele bronnen

Het aandeel hernieuwbare energie stijgt jaarlijks. Een mooie ontwikkeling, maar toch wordt bijna de helft van de stroom in Nederland nog opgewekt met fossiele brandstoffen. Daardoor heeft de prijsontwikkeling van fossiele brandstoffen (zoals gas) grote invloed op de stroomprijs.

Groei van aantal uren met 'gratis' stroom

Op het moment dat we veel groene stroom opwekken en de vraag ernaar laag is, ontstaat een overschot. Dat zijn de momenten waarop de inkoopprijs voor stroom (excl. belastingen) laag of zelfs negatief zijn. Doordat lokaal meer opwekt wordt via zon (en wind) loont het steeds meer om je verbruik af te stemmen op de momenten dat de stroomprijs laag is. Wie kiest voor een dynamisch tarief ziet het aantal uren met een negatieve stroomprijs groeien en kan daar direct van profiteren door energieverbruik af te stemmen op deze moment.

Toename Energie Opslag Systemen (EOS)

Opslag systemen in de vorm van een batterij worden al op grote schaal toegepast. Zo plaatste we vorig jaar nog een grote batterij bij Zonnepark Reuver, waardoor de overdag opgewekte zonnestroom in de avonduren gebruikt kan worden. Dat levert minder onbalans op het net op én minder afname van 'duurdere' stroom in de avonden. Ook de thuisbatterij verschijnt bij steeds meer huishoudens. Dat zorgt voor meer onafhankelijkheid en kan zelfs voor een vermindering van de energierekening zorgen. 

De verwachting van elektriciteitsprijzen is gunstiger dan die van gas. Vooral wie overstapt op eigen duurzame opwek (zoals zonnepanelen) kan minder afhankelijk worden van grillige markttarieven.

   

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je ook zélf invloed uitoefenen op je energiekosten:

⚡️ Minder verbruiken - bijvoorbeeld isoleren, korter douchen, energiezuinige apparaten of andere bespaartips.
⚡️ Zelf stroom opwekken – bijvoorbeeld via een Paneelopnaam bij Vrijopnaam (geen terugleverkosten).
⚡️ Op het juiste moment energie verbruiken - bijvoorbeeld overdag stroom verbruiken als de stroomprijs laag is

Zelf stroom opwekken is extra aantrekkelijk met het oog op de verwachte energieprijzen 2026. Hoe meer je zelf opwekt, hoe minder last je hebt van prijsschommelingen. Je kunt energie opslaan (batterij) om het later te gebruiken (wanneer de prijs hoger is). De keuze van je type contract speelt hier ook een rol in. Lees meer over de opties: een vast, variabel of dynamisch contract

 

Conclusie

De energieprijzen 2025 laten een gemengd beeld zien: de belasting is wat gedaald, maar netbeheerkosten stijgen. Wat je uiteindelijk betaalt hangt af van je verbruik, contract en keuzes.

De prognose van energieprijzen op de lange termijn is gunstig voor wie investeert in duurzame oplossingen. Wie slim verbruikt, bewust kiest en overstapt op groene energie, kan zijn energierekening beter onder controle houden.

💡 Vrijopnaam helpt je vooruit

Wil je zelf invloed op je energiekosten? Kies voor een zonnepaneel op naam en wek je eigen stroom op – duurzaam én eerlijk. Je koopt een Paneelopnaam eenvoudig via de Vrijopnaam-app. Meer weten over zelf zonnestroom opwekken of heb je vragen naar aanleiding van deze pagina? Neem gerust contact met ons op.