Wanneer je voortijdig je lopende vaste energiecontract bij Vrijopnaam beëindigt, kunnen we een opzegvergoeding in rekening brengen. 

In de Mijn Vrijopnaam-omgeving (web-app) kun je zien tot wanneer jouw vaste contract loopt.

Nieuwe regels opzegvergoeding

Sinds 1 juni 2023 zijn de regels voor het in rekening brengen van een opzegvergoeding bij vaste contracten veranderd. Autoriteit, Consument en Markt (ACM) heeft deze regels bepaald voor alle energieleveranciers in Nederland.

Als je je vaste contract voortijdig beëindigt, kan het zijn dat je een opzegvergoeding betaalt. Wanneer het (referentie)tarief tijdens het moment van opzeggen lager is dan je afgesloten vaste leveringstarief, blijft de energieleverancier met kosten zitten. De energie is immers op een eerder moment (tegen een hoger markttarief) voor je ingekocht en wordt niet meer afgenomen tot de afgesproken einddatum. Deze kosten worden verrekend in de vorm van een opzegvergoeding.

Op deze pagina lees je meer over de opzegvergoeding. Meer informatie vind je in de voorwaarden redelijke opzegvergoeding.

   

Wat is mijn opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding varieert en wordt bepaald door (1) het verschil in tarief tussen het moment van starten en opzeggen en (2) het verwachte resterende verbruik in de resterende looptijd van je contract.

  

De manier van berekenen is wettelijk vastgelegd en daarmee bij elke energieleverancier gelijk. Bedenk voor je overstapt dus goed wat je einddatum is en welke gevolgen zitten aan het voortijdig opzeggen.

 

Berekening van de opzegvergoeding

De opzegvergoeding bestaat uit het tariefverschil vermenigvuldigd met het resterende energieverbruik.

(1) Het tariefverschil is het verschil tussen het tarief tijdens de start van je vaste contract en het tarief op het moment van opzeggen. Het tarief van het moment van opzeggen noemen we ook wel het referentietarief. Het referentietarief van dit moment is:

ReferentietariefVrijopnaamWettelijke heffingen
vanaf 01-07-2024
Tarief
EnergiebelastingBtwTotaal
Stroom enkeltarief
€ 0,1473
€ 0,1088
€ 0,0538
€ 0,3099
Gastarief€ 0,5419
€ 0,5830
€ 0,2362
€ 1,3612

(2) Het resterende verbruik is het verbruik wat je niet meer afneemt bij ons binnen de afgesproken looptijd van je contract. We berekenen dit door je verwachte jaarverbruik min het verbruik in deze periode (tot nu toe opgemaakt). Het verwacht jaarverbruik is vastgesteld bij aanvang van je vaste contract en je kunt dit terugvinden in je e-mail met de contractbevestiging.

Dit doen we zowel voor stroom als voor gas. Vervolgens vermenigvuldigen we (1) het tariefverschil (exclusief btw) met (2) het resterende verbruik. De uitkomst hiervan is je opzegvergoeding waarover je vervolgens nog 21% btw betaalt. 

Wanneer betaal je geen opzegvergoeding?

We zien je liever niet vertrekken. De kans is daarnaast groot dat door deze nieuwe regels blijven vaak voordeliger is dan vertrekken. Heb je twijfels? Neem dan contact op met ons klantteam. Wij zijn telefonisch op werkdagen goed bereikbaar (zonder wachttijden) via 085 30 32 652. Mailen kan altijd!

Je betaalt uiteraard geen opzegvergoeding als:

  1. Je het contract uitdient tot de einddatum.
  2. Wanneer het referentietarief hoger is dan (of gelijk is aan) je vaste leveringstarief tijdens het moment van opzeggen.
  3. Je een dynamisch of variabel contract opzegt. De opzegvergoeding geldt alleen voor vaste contracten.

    

Opzegging annuleren

Wil je liever niet overstappen naar een andere energieleverancier vanwege de opzegvergoeding? Zorg dat je binnen 14 dagen (wettelijke bedenktijd) contact opneemt met de nieuwe leverancier om je aanvraag te annuleren.

Slimme vragen over de opzegvergoeding

Bekijk alle slimme vragen

Je kunt je contract opzeggen door dit telefonisch of per e-mail aan ons door te geven onder vermelding van je naam en klantnummer. Wij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op 085 30 32 652. Het e-mailadres is klantteam@vrijopnaam.nl.

Let op: je kunt altijd opzeggen, maar houd wel rekening met de opzegtermijn van 30 dagen. En ga je verhuizen? Dan is het ook mogelijk om je energiecontract mee te nemen naar je nieuwe adres.

Het liefste zien we je nooit meer vertrekken! Maar mocht je om wat voor reden dan ook weggaan bij Vrijopnaam, dan kun je altijd het contract opzeggen. No hard feelings!

Houd rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Stap je over naar een andere leverancier, dan regelen zij de overstap. In alle andere gevallen kun je telefonisch (085 30 32 652) of per e-mail contact met ons opnemen.

Wanneer je gekozen hebt voor vaste tarieven kan het zijn dat we een opzegvergoeding verrekenen op de eindnota. Bij het variabele of dynamische contract zijn geen kosten verbonden aan het beëindigen van je contract.

De Vrijopnaam-app is beschikbaar als webapp. Een nieuwe technologie, waarbij je een snelkoppeling maakt naar de Vrijopnaam-app op het startscherm van je telefoon, tablet of computer. In twee stappen:


  1. typ vrijopnaam.app in je browser

  2. zet op je beginscherm en klaar ben je.

Voor iOs:

How to - snelkoppeling Vrijopnaam-app op iOs apparaat zetten

Voor Android:

How to - snelkoppeling Vrijopnaam-app voor Android appartaat

Ja natuurlijk! Typ vrijopnaam.app in je browser en meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Bellen naar 085-30 32 652 kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!