Zelf stroom opwekken in een zonnepark

Energiebedrijf Vrijopnaam ontwikkelt zonneparken samen met en voor omwonenden. In ieder project zoeken we de beste vormen van participatie. Ieder project is maatwerk en in ieder project is het zoeken: welke participatievorm past het beste?

Omwonenden en geïnteresseerden kunnen participeren via een Paneelopnaam. Een zonnepaneel uit het zonnepark, waarmee je zelf zonnestroom opwekt. Dat is fun, duurzaam én biedt een financieel voordeel.

Paneelopnaam

Wat de aanpak van energieleverancier Vrijopnaam uniek maakt, is de mogelijkheid je eigen zonnestroom op te wekken in een zonnepark, dankzij een “Paneelopnaam”. Dit Paneelopnaam is een recht op een deel van de stroomopbrengst van een zonnepark, voor een vaste periode. Concreet: je stapt over naar energieleverancier Vrijopnaam, koopt een Paneelopnaam voor 99 euro en ontvangt een financiële vergoeding voor de opgewekte stroom met jouw Paneelopnaam.

De vergoeding voor de stroom die jouw Paneelopnaam opwekt is de komende 9 jaar helemaal voor jou. Vrijopnaam garandeert een minimale opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam. De financiele opbrengst van jouw panelen wordt jaarlijks verrekend op je energienota tegen het 'kale' leveringstarief met een maximum van € 0,10 per kWh. Zo’n twee maanden voorafgaand aan de realisatie van het zonnepark in Enschede kun je Panelenopnaam uit dit park aanschaffen.

Slimme vragen over enschede

Bekijk alle slimme vragen

Voor het merendeel van de consumenten zijn de voordelen van Vrijopnaam veel relevanter, om maar iets eenvoudigs te noemen als verhuizen.

Vrijopnaam biedt een oplossing voor bewoners van een benedenwoning, appartement of boerderij met rieten dak. Voor huiseigenaren en huurders. Onafhankelijk waar of hoe lang je ergens woont. Wel zonnepanelen, niet op je dak.

Met een Paneelopnaam weet je waar je zonne-energie vandaan komt en stop je het financiële voordeel in eigen zak. En Vrijopnaam zorgt er natuurlijk voor dat de zonneparken maximaal rendement behalen door ligging en onderhoud.

Verdienen aan jouw energieverbruik is niet ons doel. Wat het wel is? Zoveel mogelijk mensen in staat stellen om zelf zonne-energie op te wekken.

Waar Vrijopnaam wel aan verdient zijn de vaste leveringskosten, te vergelijken met een abonnement. Je betaalt maandelijks €6,50 inclusief btw, per product (stroom en eventueel gas). De meeste energieleveranciers brengen de vaste leveringskosten in rekening én zetten een marge op het verbruik van energie. Op die manier maken ze dubbel winst en hebben ze er baat bij om zoveel mogelijk stroom te verkopen. Dat is niet wat wij willen. Ons maakt het niet uit hoeveel stroom je verbruikt of hoeveel Panelenopnaam je aanschaft. Jij bepaalt het helemaal zelf.

Klopt. Een zonnepaneel gaat tussen de 20 tot 25 jaar mee en kost ongeveer 400 euro. Wij hebben gekozen voor een periode van 9 jaar om de investering in zonne-energie, 99 euro per Paneelopnaam, zo laagdrempelig mogelijk te maken. Ter vergelijking ben je zo’n 4.800 euro kwijt voor een installatie van 10 zonnepanelen op je eigen dak (bron Milieu Centraal).

Vervolgens bepaal je zelf hoeveel en in welk tempo je je eigen zonne-energie opwekt. Vrijopnaam verzorgt het onderhoud en garandeert een opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam. Geen gedoe en zorgeloos voor jou. En mocht je gaan verhuizen, verhuizen de panelen eenvoudig mee.

Je kiest zelf hoeveel Panelenopnaam je koopt, tot een bepaald maximaal aantal. Dat aantal is afhankelijk van je verbruik. Je mag namelijk niet meer stroom opwekken met je Panelenopnaam dan je netto afneemt. In de online calculator op de website reken je eenvoudig uit hoeveel Panelenopnaam jij kunt kopen op basis van je verbruik.

Nee. Wij verzorgen het onderhoud, reparatie en de verzekering van je Paneelopnaam. Geen gedoe en zorgeloos voor jou.

Voor elk Paneelopnaam dat je koopt, legt de coöperatie een nieuw zonnepaneel neer in Nederland. Met jouw investering bouwen wij dus nieuwe zonneparken in Nederland. Zo neemt de productie van duurzame energie toe en versnel jij de transitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland.

Chatten of bellen naar 085 - 05 16 881 kan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!