Grazende schapen in zonnepark Waalre

Woensdag 29 september 2021

Aan de Dreefstraat in Waalre graast sinds medio september een kudde schapen. Het voormalige honkbalveld is getransformeerd van braakliggend terrein naar groenrijk energielandschap. Op nazomerse dagen wordt hier duurzame zonnestroom opgewekt én genieten de schapen van het groen in de schaduw van de zonnepanelen.

Natuurlijke begrazing

Een kudde van ongeveer honderd Kempische Heideschapen mocht 18 september voor het eerst kennismaken met het groen naast en onder de zonnepanelen. De schapen verzorgen de komende tijd de natuurlijke begrazing van het zonnepark. Dezelfde kudde zagen we eerder in het zonnepark langs de A58 in Etten-Leur.

Positieve impact op natuur en biodiversiteit

Na de aanleg van het zonnepark is de bodem ingezaaid met een speciaal zaden- en kruidenmengsel. Naast de opwek van zonnestroom die bijdraagt aan een duurzame energievoorziening in de gemeente Waalre, heeft het zonnepark een positieve impact op de natuur en biodiversiteit. Deze zomer groeiden het gras, de kruiden, de klaprozen en boterbloemen als kool na een nat voorjaar. Het groen groeide zo goed, dat het nu tijd is voor wat onderhoud.

Zonnestroom 

Vrijopnaam levert sinds november 2020 zonnestroom uit het park aan bewoners van Waalre en daarbuiten. Zij kunnen meeprofiteren van de opbrengst van het zonnepark. Dat kan door een paneel op naam te zetten (een Paneelopnaam). Meedoen is nog mogelijk voor iedereen die zijn eigen zonnestroom op wil wekken.

Grazende schapen in zonnepark Waalre